Ful-avtalet nu rivet

Anteckningar från samtal mellan Peter Karlsson från LHC, Mia Karlsvärd PFK och fotograf Stefan Jerrevång.

Kontraktet som LHC i början på veckan visade, är nu inte aktuellt längre. Inget kontrakt rörande upphovsrätten kommer upprättas överhuvudtaget.
 PFK:s ställningstagande är att kontrakt ej behövs. LHC ser dock att man vill diskutera detta. Vill man upprätta ett kontrakt, tar man i sådana fall den diskussionen gentemot uppdragsgivare, och inte enskilda fotografer.

LHC:s behov av bilder. Förslag: Anlita en fotograf i början på säsongen som tar de bilder som klubben önskar. Bilder som sedan kan användas i informationssammanhang under hela säsongen. Att köpa enskilda bilder fungerar också. 

Peter Karlsson påpekade att han ser en oro i att flera tidningar nu säger upp sina fotografer, och ser därmed en ökning av antalet frilansare och även bildbyråer. Det gör att fler vill ha möjlighet till att fotografera på hockeyarenorna.
På detta finns flera lösningar.
Alla fotografer som bereds fotoplats ska kunna uppvisa presskort eller intyg från uppdragsgivare, man kan också kräva att man som fotograf redovisar var bilder kommer publiceras.

En annan lösning som PFK tidigare föreslagit är att göra så kallade fotoluckor.  Det skapar fler platser att kunna fotografera nere vid sargen. Det ökar också säkerheten för fotografen. Något som SHL borde vara intresserade av att driva igenom på alla arenor i hela Sverige.  Dessa fotoluckor har fungerat utmärkt på amerikanska  arenor i många många år. Tydliga platser för fotografering både vid sargen och på läktaren  gagnar alla, arenan, publik och fotograferna.

Vid tidigare diskussioner om fotoluckor har det uttryckts risk för spelare, veterligen har ingen skadat sig i USA.  Fotografen har ett stort ansvar dock, alltid objektivet i jämns med plexiglaset, att alltid ha kameran i hålet för publikens skull. Eller stänga luckan.
PFK tycker att en sådan säkerhetsåtgärd vore självklar för den som äger arenan att lösa.

Något som önskas för att öka säkerheten i väntan på fotoluckor, är att man sätter upp ett plexiglas mellan spelarbåsen och fotobåset.

Sammanfattningsvis är vi nöjda med att vi så snart kunde träffas för ett samtal om detta.

Dela med dig!

Kommentarer är stängd.

Tuned by We like it simple