Ord från ordis

Jag tackar för förtroendet att bli vald till ordförande i PFK Sverige.
Jag hoppas att vi i klubben kan väcka viktiga frågor inom vår bransch tillsammans med våra kretsar ute i landet.

En aktuell fråga just nu är den återkommande diskussionen om genus i Årets bild, en fråga om varför inte fler kvinnor nomineras i tävlingen. Vi från PFK kan dels jobba med att uppmana fler kvinnor att delta i tävlingen, men också varje år se över om klasserna överensstämmer med vår vardag i yrket som fotografer.
Den frågan är inte bara PFK:s ansvar utan också en facklig fråga. Men framförallt en arbetsgivarfråga. Jag tror att man inom de flesta medier gjort en tydlig översyn på sina redaktioner – men tyvärr – inte på bildredaktionerna. Vilka uppdrag gör en kvinnlig fotograf, vilka uppdrag gör hennes manliga kollegor på en redaktion?

PFK är en klubb, inte ett fackförbund. Men jag hoppas att PFK kan väcka frågor för oss fotografer som sedan vårt fackförbund SJF kan driva.
Vi har också idag på årsmötet beslutat att se över våra bolag, och ge tydligare riktlinjer till Årets Bild och Galleri Kontrast.
Mia Karlsvärd ordförande PFK Sverige

Dela med dig!

2 Kommentarer

 1. David Schreiner skriver:

  Ett exempel på klasser som gynnar män är ”Bildreportage utland” som oftast vinns av tunga nyheter som t.ex. krig (uppdrag som männen skickas till eller väljer att åka till). Skildrar man vardagsliv utomlands, något som många kvinnor jobbar med så ingår det i samma klass som de tunga nyheterna.

  När man ser på bildreportage Sverige så är det uppdelat i två klasser: en för nyhet och en för vardag.
  Varför får man fråga sig är denna uppdelning enbart för Sverige och inte utlandet. Tror det är många som inte skickar in vardagsliv utomlands eftersom nyheter, krig m.m. alltid verkar vinna ändå.

 2. Roger Vikström skriver:

  ”PFK är en klubb, inte ett fackförbund. Men jag hoppas att PFK kan väcka frågor för oss fotografer som sedan vårt fackförbund SJF kan driva. Mia Karlsvärd ordförande PFK Sverige”

  Jag tycker definitivt inte att du som ordförande ska säga vårt fackförbund ”SJF” Många av PFKs medlemmar är inte ens med i något fackförbund överhuvudtaget. Jag är frilansfotograf och medlem i SFF. Många andra är säkert med i BLF.

  Sen trodde jag att alla bilder som bedöms i åretsbild är anonyma! Eller menar du att det ska stå vilket kön bilden är tagen av? Är det inte så att juryn ska bedömma bild inte kön? eller vill du kvotera in kvinnliga fotografer.

Möjligheten att kommentera är stängd för denna artikel.

Tuned by We like it simple